8/29/2013

E-nummers App


Omdat E-nummers door de Europese Unie goedgekeurd zijn, zijn deze natuurlijk ook veilig… toch??!  Door wetenschappelijk onderzoek toont dit toch wat anders aan: de veiligheid van sommige E-nummers is twijfelachtig en in sommige gevallen zijn de risico's zelfs erg groot.

De bedoeling van eten is dat je energie krijgt en niet energie minder wordt! De werking van de chemische stoffen die schuilgaan achter E-nummers kost je lichaam soms mee energie dan dat er binnenkomt. In sommige gevallen zijn de risico 's dermate groot dat je er ernstige ziektes aan over kunt houden, bijvoorbeeld darmkanker. Bizar toch dat het door de Europese Unie word goedgekeurd??

Nu zijn er gelukkig sinds de jaren 90 veel onderzoeken gedaan naar de resultaten van E-nummers. Deze gegevens zijn bij elkaar gebundeld en in een boek samen gevat. Doordat meerder onderzoeken naar E-nummers toch laten zien dat E-nummers risico's met zich meebrengen en in sommige gevallen zelf werden afgeraden. Ook kwamen uit sommige onderzoeken geen risico's naar maar dat kwam waarschijnlijk doordat ze werden betaald door de voedselproducenten (belachelijk toch?!)

De Nederlandse vertaling van deze gids is al een aantal jaren op de markt en is een succes!!. Maar... Nu is deze gids is nu ook beschikbaar als een handige iPhone-applicatie (toch een stuk handiger dan een boek die je moet mee slepen). Hiermee kun je snel opzoeken wat de risico's van de toegevoegde ingrediënten zijn, die op de verpakking vermeld staan.

Eigenschappen van deze applicatie:
- De volledige lijst met E-nummers.
- Een zoekfunctie om te zoeken op nummer of naam.
- Zoeken op nummer met een numeriek toetsenbord, zodat typen in een drukke winkel geen probleem is.
- Duidelijke indicatie van de risico's: groen is veilig, oranje risicovol en rood af te raden.
- Extra informatie bij ieder E-nummer.
- Uitgebreide informatie bij de twee grootste boosdoeners (E951 aspartaam en E621 MSG).
- De applicatie werkt volledig offline, er is dus geen internetverbinding nodig tijdens het gebruik (ideaal voor op je iPod touch).
- Aanpasbare lettergrootte om ook in een drukke omgeving goed te kunnen lezen.
- Volledig gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Alle teksten zijn speciaal voor deze gids geschreven en vertaald naar het Nederlands.


Mocht je niet direct overgehaald zijn, dan is er ook een liteversie van deze app. In de liteversie staan minder E-nummers dan op de volledige app te tonen. De liteversie is gratis en de volledige app kost 2,69. Je kan de app vinden via itunes helaas is deze app zover ik weet alleen voor apple gebruikers. 


Best een handige tip toch? Zo kan je altijd met deze app in de supermarkt staan en snel kijken waar bepaalde E-nummers voor staan in de eten die je koopt.




Letten jullie altijd op de E-nummers? Laat een reactie achter op deze blog of op onze Facebook Pagina.



Don't think it, Face it!

XOXO
Roos



Geen opmerkingen:

Een reactie posten