10/29/2013

Natuurlijke..

Hoe natuurlijk is natuurlijk dat is tegenwoordig wel de vraag? We worden vaak voor de gek gehouden als het gaat om eten, comectia, en huid producten. Als een product 1 natuurlijk stof bevat mag deze al in de winkel liggen onder de naam van natuurlijk! Belachelijk eigenlijk toch?



Maar WAAROM is het natuurlijk voor de huid zo belangrijk? De huid is een geniaal  (grootste) orgaan dat zonder enige hulpmiddelen zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt ons hele lichaam en heeft tot doel het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf. Daar hoeven wij helemaal niets voor te doen (heerlijk toch?). Dus waarom zouden wij dat in de war brengen met als onze potjes!?

Cosmetica met synthetische ingrediënten die we dagelijks op de huid smeert, heeft invloed op de huid en het lichaam. Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn.
Natuurlijke ingrediënten zijn eigenlijk de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen. Maar aangezien je al met 1 natuurlijk product in je cosmetica jezelf al natuurlijk mag noemen hoe weet je dan wat wel en niet goed is?

Gelukkig zijn er wel verschillende keurmerken waar je op kan letten zodat je toch echt 100% natuurlijke producten wil kopen. Als een product koopt met hun keurmerk erop weet je zeker dat je goed zit aangezien de keurmerken hun de fabrieken testen of verschillende dingen. De keurmerken waar je op kan letten zijn:

BDHI: BDIH is een vereniging van fabrikanten en distributeurs. De afkorting BDIH staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheids- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke huidverzorgingsproducten.Zij testen verschillende producten om te kijken of deze echt voldoen aan het BDIH eisen en zo hun keurmerk mogen dragen. De eisen waar aan gecontroleerde natuurcosmetica moet voldoen zijn  natuurlijke grondstoffen plantaardige olien, vetten en wassen, kruidenextracten, bloemenwater, etherische olien en aroma's uit kbA -gecontroleerde  biologische teelt -kontrolliert biologischer Anbau. Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier 
en het inzetten van recyclebare verpakkingen een grote rol.

ICADA is ook z'n keurmerk deze kijkt alleen nog wat strenger dan de BDHI (BDHI 70% ICADA 80%). Zijn controleren vooral cometica.


Dus als je een aankoopt doet met het BDIH of ICADA logo weet je zeker dat je product een milieubewust product is en gezond voor je huidt (gelukkig!!).

Toch zit er vaak wel een prijs kaartje aan echte natuurlijke producten. Aangezien niet iedereen dat kan betalen maar je toch iets wil opsmeren wat goed is voor je huid kan je ook op andere dingen letten. Als je een product koopt lees altijd de ingredienten op een etiket. Maar waar moet je op letten?

De fouten stoffenlijst:

- Let op stoffen met een * aangegeven. Vaak staat * voor iets slechts.
- Synthetische emulgatoren (dit zijn meng- en bindmiddelen) deze worden vaak aangegeven als PEG* en Reth (vaak staat er een nummer achter).
- Synthetische olie, zoals Dimethicone en onnatuurlijke olien en vetten zoals paraffine en vaseline.

*In veel cosmetica worden stoffen als paraffine en siliconen oliën gebruikt. De cosmetica gebruiken deze stoffen als 'vetten' in hun crèmes. Een ander zeer belangrijke reden om deze stoffen te gebruiken is dat ze zeer goed zijn voor de houdbaarheid van het product. Een groot nadeel is dat deze voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen gaan dichtzitten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan. Als je met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Men grijpt dan snel terug naar de vette paraffine producten… Zo ontstaat de zogenaamde paraffineverslaving. De huid moet minstens een maand van deze (jarenlange) verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging.


Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen, zoals carbomeren, diëthylphalaat (DEP)/methanol, EDTA, TEA* (tri-ëthanol-amine), DEA, MEA, NDEA, propylene glycol.
- Synthetische conserveringsmiddelen, zoals broomverbindingen (dus alles waar het woord brom of bromo in voorkomt), phenol verbindingen, zoals 2-phenoxyethanol, chloorverbindingen (dus alle waar het woord chlor of chloor in voorkomt) en triclosan.
- Synthetische grondstoffen voor shampoo, zoals sodium lauryl sulfate varianten, zoals sodium laureth sulfate, magnesium lauryl sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium oleth sulfate, TEA laureth sulfate.

Als 1 van deze ingrediënten in je product zitten kunnen deze sterk huid- en milieu onvriendelijk zijn en kunnen bijvoorbeeld de hormoonhuishouding ontwrichten, de vetmantel van de huid of de gehele huid ontregelen. Bepaalde stoffen worden niet alleen in lichaamsverzorgingsproducten toegepast, maar het zijn ook belangrijke ingrediënten voor de industrie, zoals in antivries- en remvloeistof.  Dan hebben we het nog niet over de mogelijke giftige eigenschappen.

Eigenlijk best wel slecht hoe vaak wel niet om het tuintje worden geleid. Ik denk als je goed voor jezelf wil zorgen je toch extra op die dingen moet letten. Ik zelf gebruik een natuurlijke dagcreme van Dr. Hauschka. Ik ken dit product via mijn moeder aangezien zij schoonheidsspecialist is en alleen met natuurlijke producten werkt. Voor mij was dat altijd heel erg fijn want toen ik in mijn puberteit heel erg last van puistjes had kon ik altijd bij haar terecht. Ik mocht van haar ook nooit foundation op smeren omdat het volgens haar allemaal ''troep'' was (alleen de foundation van Hauschka was goed in haar ogen). Ik zelf smeer die ''troep'' nu wel af en toe op mijn gezicht maar door dit allemaal een beetje uitgezocht te hebben zou ik toch eerder mijn makeup veranderen in natuurlijke producten (ook als mijn portomonee mee werkt).

Wat voor producten gebruiken jullie? Kopen jullie alleen de natuurlijke producten of hebben jullie ook wel geen natuurlijke producten in huis? Laat een reactie achter op deze blog of op onze Facebook pagina.

Don't think it, Face it!

XOXO
Roos













Geen opmerkingen:

Een reactie posten