9/03/2013

SOW: Tarwegras

Vandaag in Superfood of the Week: Tarwegras! Vorige week heb je kunnen lezen dat ik bij de tuinen tarwegras poeder kocht, maar wat is tarwegras nou precies en waar is het goed voor?

Wat is Tarwegras?
Even een theoretisch verhaaltje! Tarwegras zijn de scheuten (?!) van de tarweplant. Scheuten? Ja scheuten! Scheuten groeien door tarwekorrels te laten ontkiemen en vervolgens te laten groeien in aarde. Ik heb ook weer een woord geleerd vandaag! 
De groene sprieten lijken op gras. Het menselijk lichaam kan dat niet verteren en om die reden wordt tarwegras geperst tot een sap. Dit sap zit vol goede gezonde eigenschappen maar hierover straks meer. Tarwegras(sap) is gluten vrij en kan dus gebruikt worden door mensen met een gluten allergie. Bij een Tarwe allergie wordt het gebruik overigens afgeraden. 

Eigenschappen van Tarwegras
Laten we beginnen met de positieve punten! Tarwegras zit boordevol vitaminen en mineralen, een klein shot glaasje zou al 90% van de DAH (Dagelijks aanbevolen hoeveelheid) vitaminen en mineralen bevatten. Verder heeft tarwegras een zuiverende werking op het lichaam, het wordt dan ook vaak gebruikt bij ontgiftingskuren. Even een aantal voordelen op een rijtje:

  • Een energie booster
  • Goed voor je immuunsysteem 
  • Verbetert de bloedcirculatie 
  • Helpt de bloedsuikerspiegel stabiel houden
  • En vergeet al die vitaminen en mineralen niet! Denk aan: vitaminen A, B-complex, B12, C, E en K, calcium, ijzer, magnesium en nog meer!

Tip: ben je vegetarisch of veganist is tarwegras een echte aanrader, omdat het vol vitamine B12 zit. Een vitamine die we normaliter uit vlees en andere dierlijke producten zoals eieren en melk halen. Een tekort aan vitamine B12 kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken.

Elk product heeft z'n voor en z'n nadelen, zo ook tarwegras. Een aantal nadelen op een rijtje:

  • Door de zuiverende werking kunnen ontgiftingsverschijnselen voorkomen. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
  • Door de hoge hoeveelheid vitaminen en mineralen kan het zijn dat je teveel vitaminen en mineralen binnen krijgt. Ja ook hierbij is teveel een nadeel! Het teveel hoopt zich op in je lichaam en kan belastend zijn voor de nieren.
  • Mensen met een tarwe allergie kunnen een allergische reactie krijgen, net als mensen die cellulose moeilijk kunnen verteren. Krijg je een allergische reactie ma de eerste keer, probeer het dan geen tweede keer! De reacties kunnen steeds heviger optreden!!
  • Tot slot wordt tarwegras afgeraden voor mensen die medicatie gebruiken tegen trombose en bloedklonters. Door het hoge vitamine K gehalte kan tarwegras de werking van de medicatie verstoren. Twijfel je over het gebruik van tarwegras, overleg dan altijd met je arts!

Let op: Omdat er geen tot weinig onderzoeken zijn naar tarwegras binnen de zwangerschap wordt gebruik afgeraden zowel tijdens de zwangerschap als in de borstvoedingsperiode. 

Het gebruik van Tarwegras
Tarwegras wordt het best genuttigd meteen na de oogst. Het gras dient geperst te worden met een slowjuicer en dus niet met een gewone sapcentrifuge. Drink het sap direct na het persen, al na 15 minuten verliest het sap een deel van zijn goede eigenschappen. 
Ik heb ook gehoord dat er mensen zijn die op het gras kauwen om zo het sap los te krijgen. Lijkt mij persoonlijk niks, maar je kan het altijd proberen! Slik het gras niet door, we hebben niet zoals koeien meerdere magen en kunnen het gras niet verteren.
Tot slot heb je bij verschillende winkels ook tarwegraspoeder. Uiteraard geldt hoe verser hoe beter, maar dit is niet altijd mogelijk. Het poeder kan je oplossen in water of bijvoorbeeld mengen door een shake!

Een shotglas (ongeveer 30 ml) tarwegrassap is genoeg!

Waar is tarwegras te koop?

  • Helaas is het in Nederland nog niet op heel veel plekken mogelijk om verse shotjes tarwegrassap te halen. Bij bijvoorbeeld Unlimited Health in Amsterdam verkopen ze verse shotjes!
  • Via verschillende websites kan je tarwegras op verschillende manieren bestellen. Zo kan je bij de tarwegraskoning bijvoorbeeld aan abonnement afsluiten. Elke week wordt er dan een verse lading tarwegras thuis bezorgd. Je hebt dan wel zelf een slowjuicer nodig om er sap van te persen.
  • Naast vers gras leveren ze ook ingevroren tarwegrassap cups. Een tarwegrassap ijsblokje! Hoe slim is dat!
  • Verder hebben we het al gehad over tarwegras in poedervorm. Op internet veel te verkrijgen en ook bij winkels als de tuinen, Unlimited Health en reformwinkels waar ze superfoods verkopen.
  • Tot slot kan je natuurlijk ook je eigen tarwegras kweken. Op internet zijn volledige kweeksets te bestellen. Dit lijkt mij persoonlijk zo gaaf om zelf te doen! Helaas heb je veel spullen nodig om een constante stroom vers gras te hebben. Daarnaast moet je ook dan een slowjuicer hebben. Geen goedkope hobby helaas! Wie weet voor in de toekomst.. 

Zo dat was hem, de eerste SOW!! Gebruiken jullie tarwegras? Zo ja, in welke vorm? Laat een berichtje achter onder deze blog of op onze Facebook pagina! Volg ons nu ook op Instagram!

Don't think it, Face it!

XOXO
Joya



Geen opmerkingen:

Een reactie posten